فقدان پارکینگ عمومی و جای پارک به خصوص در مناطق پرتردد کاشان ظاهرا به گره کوری تبدیل شده که
درصورت بازنشدن باتوجه به انبوهی از مشکلات در بخشهای دیگر همچون عقب ماندگی در حوزه حمل ونقل و آلودگی هوا، درآینده نه چندان دور میتواند مشکل آفرین باشد.
اگر در کاشان زندگی میکنید و ماشین دارید حتماً با چالش جای پارک در خیابان، محل کار و سطح شهر هنگام خرید و زندگی روزمره مواجه شدهاید. بلای فقدان جای پارک حتی برای مسافران و رهگذرانی که برای مدت کوتاهی در کاسان سپری میکنند نیز موضوع غریبی نیست.
صبحها و یا غروب سری به فلکه ها و خیابان های اصلی کاشان بزنیم، جایی نیست که خودرویی پارک نشده باشد، در چند سال اخیر دلایل مختلفی از جمله استفاده زیاد از خودروهای شخصی و نبودِ پارکینگ موردنیاز سبب تشدید معضل ترافیک در این شهر شده و راهکارهای گوناگون نیز چاره ساز نبوده است.
فقدان پارکینگ عمومی به خصوص در مناطق پر تردد شهر همچون بازار و محلات اقتصادی و تجاری شهر به علاوه مناطقی که تجمع پزشکان مثل خیابان بهشتی و آیت الله کاشانی را میزبانی میکند، تقریباً به گرهای کور تبدیل شده است. همچنین با رشد چشمگیر خودروها و نبود برنامهریزی دقیق برای ترافیک شهر، شاهد تشدید گرههای ترافیکی به خصوص در معابر و خیابانهای اصلی کاشان هستیم؛ موضوعی که اکنون به یکی از دغدغههای جدی شهروندان تبدیل شده است.
شهری با تقریبا 400 هزار نفر ساکن که هر روز میزبان حدود 150 خودرو 200 هزار موتورسیکلت هستند و حداقل نیمی از این تعداد در طول روز وارد خیابانهای سطح شهر میشوند.این اعداد و ارقام نگاهی اجمالی به وضعیت شهر بر روی کاغذ است درحالی که در کف خیابان شرایط به مراتب بحرانی تر و سخت تر است.
حادثه های زیادی در سطح شهر برای جای پارک بین شهروندان رخ داده است و برخی مواقع نیز به درگیری و ضرب و جرح تبدیل می شود. گذشته از این طبق گزارشات غیررسمی هر کاشانی روزانه برای هربار پارک کردن در ساعات پیک اداری و شلوغی شهر مخصوصا در ایام شب عید 10 تا 15 دقیقه باید معطل باشد که علاوه بر عصبانیت، مصرف بالای سوخت و آلودگی هوا را نیز به همراه دارد.
چنانچه این عدد درست باشد، اگر روزانه حداقل 100 هزار خودرو در سطح شهر تردد کنند و با احتساب مصرف میانگین 4 لیتر در ساعت (به دلیل تردد درون شهری) هر خودرو، خواهیم دید با برطرف شدن معضل پارکینگ روزانه 400 هزار لیتر سوخت صرفه جویی میشود.
این اعداد با درنظر گرفتن خودروهای غیربومی و همچنین مصرف بالای خودروهای فرسوده میتواند بیش از محاسبه بالا باشد که در نتیجه قدمی بزرگ در کاهش آلودگی و مصرف سوخت است. آلودگی که در شرایط عادی با وجود تعدد بالای شرکت های صنعتی هضم آن از توان کاشان خارج است.
آنچه که تاکنون برای مدیریت ترافیک انجام شده، گرچه در پارهای از موارد مؤثر و کارساز بوده است، اما حالا لازم است که روشهای علمی بهروز با همراهی تمام دستگاهها پیاده شود تا بتوان به سمت حل معضل ترافیک در شهری مانند کاشان گام برداشت. نتیجه پشت گوش انداختن این موضوعات از سوی برخی دستگاههای مسئول احتمالاً کاشان را در آیندهای نه چندان دور به پارکینگی بزرگ در ساعات پیک ترافیک تبدیل خواهد کرد.
حقیقت این است که تمام طرحها و روشهای موفقیتآمیز کاهش ترافیک در دنیا بدون همراهی و پذیرش مؤثر شهروندان محکوم به شکست بودهاند و هرچند ضعفهای مهندسی، عطش ساختوساز و بیتوجهی به برنامهریزی و مدیریت استراتژیک شهری در تشدید ترافیک بیتأثیر نبودهاند اما هر شهروند باید نسبت به اطراف خود احساس مسوولیت داشته و گاهی نیز لازم است مدیران شهری برای اجرای عملیاتهای عمرانی پیامدهای بعد از آن را بررسی کنند که سهم شهروندان از آن گذراندن زمان در صفهای طولانی ترافیک نباشد.
همچنین میطلبد مدیریت شهری بدون توجه به درآمدهایی که شاید برایشان داشته باشند از صدور مجوزهایی در بافت مرکزی شهر برای مطب پزشکان و ساختوساز اماکن تجاری چندین طبقه آنهم در کوچههایی با عرض بسیار کم که تأثیر بسیاری در ایجاد ترافیک دارند پرهیز و بهنوعی اقدام به تمرکززدایی کنند.